Καταλάβετε Τα Βασικά Αμινοξέα Και Την Χρησιμότητα Τους Στην Υγεία

Η σημασία της πρωτεΐνης σε μια υγιεινή διατροφή είναι γνωστή στους επιστήμονες της διατροφής και είναι ευρέως κατανοητή από τον γενικό πληθυσμό. Πράγματι, κάθε σωματικό σύστημα υποστηρίζεται άμεσα ή έμμεσα από πρωτεΐνες.

Για παράδειγμα, η πρωτεΐνη υποστηρίζει τη δομική ανάπτυξη των κυττάρων, βοηθά στην εξασφάλιση της ακεραιότητας του ιστού, ενισχύει την πέψη, μεταφέρει ορμόνες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Βασικά Αμινοξέα

Δεν θα στηρίζατε τα θεμέλια τους σπιτιούς σας σε κάποιο υλικό που θα ήταν πιο αδύναμο από τσιμέντο, έτσι δεν είναι; Το ίδιο ισχύει για τα αμινοξέα, τα οποία σχηματίζουν τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών που απαιτούνται για την ανάπτυξη, επισκευή και συντήρηση υγιών μυών, τενόντων, οργάνων, αδένων, νυχιών και μαλλιών.

Τα αμινοξέα παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στις ορμόνες και το μεταβολισμό που καθιστούν τους ζωτικής σημασίας για την καθημερινή διαχείριση ενέργειας και βάρους.

Αμινοξέα Και Αδυνάτισμα

Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να υπάρξει μια ώθηση στην καύση του λίπους όταν χρησιμοποιείτε βοηθήματα για αδυνάτισμα όπως το Black Latte και συμπληρώνετε με αμινοξέα. Η αύξηση του μεταβολισμού του λίπους θα οδηγήσει σίγουρα σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους, αν λειτουργεί πραγματικά.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η καθημερινή χρήση αμινοξέων μαζί με το Black Latte, μείωσε το ποσοστό του σωματικού λίπους στους άνδρες που ήδη συμμετέχουν ενεργά στην αύξηση της δύναμης. Η μείωση ήταν σημαντική σε σύγκριση με τους άνδρες που χρησιμοποίησαν πρωτεΐνη ορού γάλακτος ή απλά αθλητικά ποτά μετά την προπόνηση.

Δυστυχώς, έχουν υπάρξει άλλες μελέτες που προσπαθούν να ανακαλύψουν εάν τα συμπληρώματα αμινοξέων μπορούν να κάψουν περισσότερο λίπος από όσο θα κατάφερνε το Black Latte μόνο του, αλλά με τα ανάμεικτα αποτελέσματα. Πρέπει να υπάρξει περισσότερη εργασία και καλύτερες μελέτες για να φανεί εάν είναι πραγματικά το συμπλήρωμα που προωθεί το αδυνάτισμα ή εάν υπάρχουν άλλοι παράγοντες εμπλεκόμενοι.

Πιο πρόσφατα, ωστόσο, το κίνητρο για τους ανθρώπους να επιλέγουν τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες έχει τροφοδοτηθεί με δίαιτες χωρίς υδατάνθρακες και με υδατάνθρακες, όπως το Atkins ™ Diet, το South Beach Diet ™ και το Isometric Diet ™. Μέσω καθενός από αυτά τα προγράμματα διατροφής, εκατομμύρια άνθρωποι σαρώνουν επαγρύπνηση τις ετικέτες των τροφίμων και θέτουν σχετικά ζητήματα υγείας όταν τρώνε έξω.

Προστιθέμενοι σε αυτόν τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που γνωρίζουν πρωτεΐνες είναι, φυσικά, τα εκατομμύρια των bodybuilders, powerlifters και αθλητές που έχουν επιδείξει για αιώνες την αναντικατάστατη αξία των πρωτεϊνών στην οικοδόμηση και τη διατήρηση των μυών.

Όπως είναι εντυπωσιακό και εμπνευσμένο, καθώς βλέπουμε ότι περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ είναι “συνειδητοί στην πρωτεΐνη”, υπάρχουν ακόμα πιο χρήσιμες πληροφορίες για τις πρωτεΐνες που μαθαίνουν. Είναι πολύ καιρός να προσθέσουμε μια κατανόηση των αμινοξέων σε αυτή τη βάση γνώσεων πρωτεϊνών.

Πολλοί άνθρωποι – κατά τρόπο κατανοητό – δεν αναγνωρίζουν ότι τα αμινοξέα δεν είναι οξέα, όπως είναι συμβατικά κατανοητά. Αντίθετα, είναι οι μοριακές μονάδες που περιλαμβάνουν πρωτεΐνες. Είναι, απλά, τα ίδια τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης.

Τα αμινοξέα είναι οργανικές ενώσεις που περιέχουν δύο ομάδες μορίων: αμινο (-ΝΗ2) και καρβοξύλιο (-COOH). Υπάρχουν συνολικά 19 αμινοξέα στη διατροφή του ανθρώπου, εκ των οποίων τα 11 είναι μη απαραίτητα, ενώ τα υπόλοιπα 8 είναι απαραίτητα. Είναι αυτό το κρίσιμο γεγονός – ότι υπάρχουν 2 είδη αμινοξέων – που πρέπει να είναι καλά κατανοητά και να ενεργούν από τους τρώγοντες παντού.

Εάν ο όρος “αμινοξύ” δεν προτείνει άμεσα τη σύνδεση με πρωτεΐνη, οι όροι “μη βασικά” αμινοξέα και “ουσιώδη” αμινοξέα μπορεί να είναι πηγές ακόμη μεγαλύτερης σύγχυσης. Ο θρεπτικός κόσμος αγαπά τη λέξη “ουσιαστικό” και το χρησιμοποιεί συχνά για να περιγράψει κάτι που είναι σημαντικό ή κρίσιμο ή αναντικατάστατο. Για παράδειγμα, ένας διατροφολόγος μπορεί να ενημερώσει ορθά τον ασθενή ότι η κατανάλωση 50 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα είναι απαραίτητη. και με αυτό σημαίνει “πολύ σημαντικό”.

Αυτή η ίδια εφαρμογή του όρου τώρα, ωστόσο, ρέει στο λεξιλόγιο «ουσιαστικών» και «μη ουσιαστικών» αμινοξέων.

Τα Μη Απαραίτητα Αμινοξέα Είναι Αυτά Που Το Σώμα Είναι Σε Θέση Να Συνθέσει

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι το σώμα μπορεί να δημιουργήσει αυτά τα μη απαραίτητα αμινοξέα από το τίποτα. Αντίθετα, αυτό σημαίνει ότι το εσωτερικό εργαστήριο του οργανισμού μπορεί να δημιουργήσει αυτά τα 11 μη βασικά αμινοξέα από τις πρώτες ύλες. Γι ‘αυτό το λόγο αυτά τα 11 αμινοξέα ονομάζονται μη απαραίτητα. δεν έχει καμία σχέση με τον όρο “σημαντικό” ή “ασήμαντο”. Αυτά τα 11 μη βασικά αμινοξέα περιλαμβάνουν, με αλφαβητική σειρά:

 • Αλανίνη
 • Αργινίνη
 • Ασπαραγίνη
 • Ασπαρτικό οξύ
 • Κυστεΐνη
 • Γλουταμικό οξύ
 • Γλουταμίνη
 • Γλυκίνη
 • Ιστιδίνη
 • Προλίνη
 • Τυροσίνη

Τα Υπόλοιπα 8 Αμινοξέα Ονομάζονται Απαραίτητα

και αυτό αναφέρεται στο γεγονός ότι δεν μπορούν να συντεθούν. Το σώμα μπορεί να τα δεχθεί μόνο εξωγενώς (π.χ. μέσω τροφής). Αυτά τα απαραίτητα αμινοξέα περιλαμβάνουν, με αλφαβητική σειρά:

 1. Ισολευκίνη
 2. Λευκίνη
 3. Λυσίνη
 4. Μεθειονίνη
 5. Φαινυλαλανίνη
 6. Σερίνη
 7. Θρεονίνη
 8. Τρυπτοφάνη
 9. Βαλίνη

Η κατανόηση της σημασίας των αμινοξέων είναι κρίσιμη, επειδή η αποτυχία να τρώμε τρόφιμα που περιέχουν αυτά τα απαραίτητα αμινοξέα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια και δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να περιλαμβάνουν – αλλά δεν περιορίζονται σε αυτά – κόπωση, αλλεργίες, απώλεια μνήμης, ακόμα και καρδιακές παθήσεις.

Όταν κάποιος εξετάζει τον πόνο και την ταλαιπωρία που προκαλείται από οποιαδήποτε από αυτές τις τέσσερις κακές επιδράσεις στην υγεία και τις μυριάδες των επακόλουθων παθήσεων που μπορούν να προκαλέσουν, γίνεται εύκολα προφανές ότι η γνώση των αμινοξέων και ιδιαίτερα των «απαραίτητων» αμινοξέων πρέπει να είναι μέρος της βάσης γνώσεων ενός ευφυούς τρώγων.

Ενώ υπήρξε κάποια κίνηση εκ μέρους των εταιρειών διατροφικών συμπληρωμάτων για να παρέχουν στους τρώγοντες με βολικές και εύγευστες πηγές πρωτεΐνης, πολλοί από αυτούς έχουν βάλει πρώτα τις ανάγκες μάρκετινγκ και αγνοούν τα αμινοξέα συνολικά.

Ως συνέπεια αυτής της παράλειψης, ορισμένοι τρώγοντες στην πραγματικότητα πάσχουν από «υπερβολική δόση» ατελούς πρωτεΐνης. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτό που τρώει μπορεί να μην τους παρέχει τη συνολική απαραίτητη πρωτεΐνη που χρειάζονται.

Οι μοναδικές πλήρεις πρωτεΐνες στον πλανήτη προέρχονται από τα γαλακτοκομικά, τα κρέατα, τα ψάρια, τα πουλερικά και τη σόγια και αυτά τα τρόφιμα δεν υπάρχουν στα πιο συνηθισμένα τρόφιμά μας. Υπάρχουν, ωστόσο, συμπληρώματα πρωτεΐνης που προσφέρουν επίσης πρωτεΐνες με όλο το φάσμα αμινοξέων.

Η Λύση Εδώ Είναι Απλή Και Προσβάσιμη

Οι τρώγοντες πρέπει απλά να επιλέξουν να τρώνε τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής που προσφέρουν μια “πλήρη” πηγή πρωτεΐνης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν και τα 19 απαραίτητα αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένων, φυσικά, των “απαραίτητων 8” αμινοξέων που το σώμα δεν μπορεί να συνθέσει.

Υπάρχουν ορισμένες εταιρείες – αν και εξακολουθούν να είναι σαφώς οι μειονότητες – που δημιουργούν συμπληρώματα διατροφής που εξασφαλίζουν προσεκτικά ότι όλα τα αμινοξέα είναι παρόντα. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι εταιρείες αυτές δεν πρέπει υποχρεωτικά να το πράξουν, δεδομένου ότι ούτε η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ούτε πολλοί καταναλωτές το απαιτούν από την επισήμανση των τροφίμων τους. τουλάχιστον, όχι ακόμα. Αυτός είναι άλλος λόγος για να επαινέσω τις εταιρείες που θέτουν τους ανθρώπους και τη διατροφή πρώτα και εμπορεύονται ένα μακρινό δευτερόλεπτο.

Αφήστε μια απάντηση